Hei!
Johanne er skribent, kritiker, redaktør og kommunikasjonsrådgiver, og skolerte seg i sin tid som kunstviter ved Universitetet i Oslo og kurator ved Konstfack i Stockholm.
Fra årtusenskiftet av frilanset hun i mange år som skribent. Etter en bratt læringskurve i musikkredaksjonen Bra Trommis på Radio Nova, leverte hun snart til dags- og fagpresse både hjemme og i utlandet, og skrev først og fremst om kunst. Finn et symbolsk utvalg under Mine tekster, en side som med tiden vil ese ut med stadig nytt materiale fra skuffene. Hun leverte kunstanmeldelser til Kunstkritikk, Artforum, ArtReview, Billedkunst og mange flere, og var aviskritiker i både Dagbladet og Morgenbladet.
For Morgenbladet skrev hun også om musikk, for Klassekampen var hun innom med litteraturstoff, men oftest handlet det om samtidskunst og dens periferi. For eksempel skrev hun langlesning om oppfinnelsen stereoskopet for Vinduet, dissekerte sammenhengen mellom flyktningkrise og utstillinger i Trondheim og Oslo for New York-baserte Even Magazine, presenterte Ane Graff for besøkende til hennes solo på Sørlandets Kunstmuseum, forklarte kuratorrollen for Ultimafestivalen, eller intervjuet Ed Ruscha og kjørte ut i de svenske skogene på jakt etter et lite Warhol, begge deler for Dagens Nærlingslivs D2.
Hun fikk være Terje Nicolaisens redaktør/parhest/kurator på bok-lekkerbiskenen No More Jokes, og sammen med kollegene i St. Hans redigerte hun senere jubileumsbøkene Ingen plass for fritidsgenier! Einar Granum Kunstfagskole 50 år og Forbundet Frie Fotografer 1974-2024.
Som nyutdannet babykurator hadde hun rukket å organisere tre utstillinger frilans i Norge og Sverige, inkludert Pica Pica på Entrée i Bergen, før hun ble leder for Unge Kunstneres Samfund og fikk kuratere institusjonens program fra 2013 til 2016. Blant høydepunktene var Mirejam Shalas konsert i Telegrafbygningen, Marthe Ramm Fortuns performance på Performabiennalen i New York, og soloutstillingen med Kjersti Vetterstad på Tullinløkka i Oslo. Umiddelbart etter UKS vikarierte hun som som kulturattaché i New York for Utenriksdepartementet og lobbyerte hardt for norsk kunst, og returnerte til et engasjement som utviklingsredaktør for Kunstkritikk – her fikk hun jobbe i et landskap hun liker, det mellom det redaksjonelle og kommersielle, og organiserte blant annet kunstfeltets første live metoo-debatt i samarbeid med Nasjonalmuseet.
Hun har pratet i mikrofon for aktører som Utenriksdepartementets Kulturutsendingsmøte, Office for Contemporary Art (OCA), Kulturetaten i Oslo Kommune, Kunstnernes Hus’ og Filmbyrået Jacks serie Nettverksmøte for kunstnerisk film og mange flere, og gitt kurs eller workshops for blant andre Kunsthøgskolen i Oslo (Kunstakademiet), Hordaland Kunstsenter, Kunstakademiet i Trondheim, Høyskolen i Oslo og Akershus, Einar Granum Kunstfagskole og Oslo Fotokunstskole. Ta en titt på debatten for Kulturetaten om Oslos byutvikling, eller se videoforedraget «Hvordan skrive om kunst» hos Kunstnernes Hus.
Siden etablerte hun St. Hans (2019-24), Norges første kommunikasjonsbyrå for kunstfeltet, og jobbet på oppdrag for aktører som for eksempel KORO, Kunsthall Trondheim, Kulturrådet, Oslo Open og Trondheim Open, foruten mange enkeltkunstnere og kunstnerdrevne initiativer. Siden senhøsten 2024 har hun fått jobbe med produksjon av utstillinger og publikasjoner på Nasjonalmuseet. Johanne bor på St. Hanshaugen i hjembyen Oslo.
—
Portrett forside: Anne Valeur (Pudder Agency) for St. Hans.
—
Johanne is an Oslo-based writer, critic, curator, editor, and communications advisor. While this page is in Norwegian, she does speak English! – do get in touch.
På spekteret?
〰️
På spekteret? 〰️
I 2022 fant jeg ut at jeg er autistisk, og bestemte meg for å skrive bok om det. Les mer om den her! Siden har jeg iblant fått henvendelser om autisme, men jeg har dessverre ikke alltid kapasitet til å svare. Her har jeg samlet noen av ressursene jeg selv har hatt nytte av. Håper de kan hjelpe og inspirere deg som lurer på om du er på spekteret, eller er glad i en som er det.
Om spørsmålet ditt er hva du bør gjøre dersom du mistenker at du er autistisk, er mitt svar dette: Bruk først noen måneder på å lære deg så mye som mulig om sendiagnostisert autisme, og skriv ned konkrete punkter fra ditt eget liv og historie som får deg til å tenke at dette kanskje gjelder deg. Ta med lista di til fastlege for henvisning til spesialist. Ikke bli overrasket over avslag eller lange ventelister. Om du er så heldig å ha økonomiske muskler til det, gå til en oppdatert privat spesialist for en raskere prosess og for å minimere risikoen for å møte på utdaterte holdninger. Vit også at mange er tilfreds med selv å ha konkludert med en autistisk identitet – selvdiagnostisering er akseptert i det autistiske community’et.
Om du vil tilrettelegge for en autistisk kollega eller ansatt, les hos Autistica (opprett profil for konkret, gratis guide) eller hos Prof. Tony Attwood.
Regnbueklem! Johanne
-
De siste årenes viktigste oversiktsbok. Vitenskapsjournalisten Silberman ble først interessert i diskursen omkring autisme på reportasjereise ombord på et «geek cruise» fullt av programmerere fra Silicon Valley, og leverte siden denne prisbelønte mursteinen.
Jon-Are Masternes: Det som spiser meg
Den første tittelen på norsk der en sendiagnostisert selv forteller. Merk at Masternes' pionerarbeid fra 2023 inneholder mye mer deilig bekmørk humor enn hva omslaget avslører.
Fern Brady: Strong Female Character
Den skotske komikerens selvbiografi om en udiagnostisert autists katolske arbeideklasseoppvekst. Bonus: Mye stripping, og meltdowns etter mislykket manikyr.
Også den britiske tekstforfatteren Gibbs lener seg tungt på sin humorskolering i denne oppvekstberetningen. Reddhare? Bortskjemt drittunge? Snåling? Drama queen? Nei, bare autistisk.
Clara Törnvall: «Autisterna» og «Vanliga människor – autistens guide till galaxen».
Sveriges Radio-journalisten Törnvall forteller om veien til sin egen sene diagnostisering etter år med undring og vondter.
-
AUDIO:
Johanne deltar på Wonderful World-festivalen, mai 2024, NRK P2
Apotekkjeden Boots om nevrodivergens
Under huden med Kakan Hermansson: Intervju med Clara Törnvall
Intervju med forfatter Katherine May på Lauren Obers «The loudest girl in the world»
«Min ADHD»: Intervju med Charlotte Bergslien
«How We Live Now» med Katherine May: Intervju med Joanne Limburg
«The Different Minds Podcast»: Intervju med Chris Packham
«Divergent Conversations-serien» av og med to nevrodivergente psykologer.
«Neurodivergent Moments» med Joe Wells og Abigoliah Schamaun
Frisøk i din podcastbase på intervjuer med Sara Gibbs, Jon-Are Masternes, Maisie Hill (episode 16) eller andre reflekterte sendiagnostiserte autister du har hørt om.
FILM & VIDEO:
Ellie Middletons Ted Talk
«Inside our Autistic Minds», BBC/NRK
-
—
Instagram er en god plattform for å lære mer om autisme og samhandle med andre (men vær kildekritisk!). Jeg har samlet et antall poster jeg liker, under Høydepunktet «ND».
—
Mange unngår aktivt organisasjoner og forskere som arbeider for å «kurere» autisme og kartlegge autistiske gener, som amerikanske Autism Speaks. Et ledende syn er at vi som samfunn bør øve på å akseptere nevrodivergente væremåter, heller enn å kreve at nevrodivergente undertrykker sin natur for å passe inn.